Системи опалення та теплові насоси "під КЛЮЧ"

+ вентиляція з рекуперацією тепла

+ охолодження та кондиціонування

замовити дзвінок

call header
Кошик
Х
>
>
Правдива історія про сонячні колектори (продовження)

Правдива історія про сонячні колектори (продовження)

Повернутись на початок "Правдивої історії про сонячні колектори" можете за цим посиланням (https://ekonomteplo.com.ua/pravdyva-istoriya-pro-sonyachni-kolektory-pochatok).


4. День перед монтажем       

Сьогодні неділя, а завтра – понеділок, починається монтаж нашої сонячної системи. Признаюсь чесно, як людина віруюча, маю хвилювання, і тому прошу в Господа Бога благословення. Звичайно, існує російська народна приказка: «На Бога надєйся, а сам нє плошай», хоч ми й не з боягузливих, та все, що нам вдається - завжди вдається лише з Божою допомогою.

Вибачте за маленький відступ. І так, минулого тижня з Німеччини  приїхали три комплекти сонячних колекторів, один з них залишився в нас, в будинку, і завтра  23 серпня з 11 години ранку (обіцяний фото- та відео- матеріал буде надано),  ми будемо починати монтаж наших колекторів в присутності директора угорської компанії Paradigma пана Йожефа та представника з української сторони. Ці люди приїжджають на три дні, точніше, - з понеділка по середу і ми за цих три дні повинні закінчити монтаж сонячної системи. Не знаю точно чи вдасться нам під’єднати  басейн, тому що часу залишилось обмаль, а трасу до басейну  потрібно провести через газон, який ще досі зелений і не хотілося б його «калічити».  Але це вже ми зможемо зробити власними силами без присутності представників фірми Paradigma .

І так, вся комплектація вже у нас і ми максимально підготувались до приїзду  надзвичайно зайнятих людей. Для того, щоб зберегти їхній час,  ми проклали трасу мідною трубою вісімнадцятим діаметром. Наголошу на цьому, тому що діаметр труби вісімнадцять, в порівнянні з діаметром труб, які використовуються в системах на пропіленгліколі є значно меншими, що автоматично дозволяє заощаджувати значні кошти. В нас пішло вже 25 метрів труби, так як будинок має 3 поверхи.  Але крім того, нам потрібно буде продовжити цю трасу або вліво, або вправо на дах цього будинку, який  Ви побачите зараз на фото.

Фото будинку

І ще до приїзду представників компанії Paradigma нам потрібно було розвантажити комплектацію, перепідключити твердопаливний котел, газовий котел, бойлер непрямого нагріву і підключити акумуляційну ємність  для сонячних колекторів.  Хочу сказати, що дуже вразила схема підключення самої акумуляційної ємності фірми Paradigma .

Пояснюю чому. Справа в тому, що сонячна система фірми Paradigma дає нам гарантію, що вона не буде нам закипати літом. Тому, що це -  система на водяній основі, яка має великий об’єм розширювального баку, в даному випадку 300 літрів.

А друга задача – глобальна, - це зробити так, щоб ця система на водяній основі зимою не замерзала. Пам’ятаєте, в кінці третьої публікації ми пообіцяли, що дамо відповідь на запитання, яке виникло в голові кожної розсудливої людини, а як же вода не буде замерзати взимку? Так ось, якщо наприклад, в Вас працює твердопаливний котел, він завжди нагріватиме акумуляційну ємність. Але, як правило, в моєму будинку, де ми встановлюємо сонячні колектори, ми знаємо одне, що дрова в цей котел закидалися лише один раз на добу, як правило в 19:00. І цього було достатньо для того, щоб температура в будинку не падала нижче 24-23С°. Пояснюю, дрова догоряли, газовий котел не включався, коли дитина збиралася в школу, приблизно о 6:30 на півгодини автоматично включався  газовий котел через кімнатний датчик температури  для того, щоб в хату пішов теплий дух, щоб дитина одяглася і дальше всі порозходились по справах, залишалася тільки бабуся.  До вечора не включався ні газовий, ні твердопаливний котел, тому що будинок утеплений пінопластом десяткою, завдяки цьому тепловтрати цього будинку площею  425 м.кв. складають  приблизно 25 кВт. В будинку дуже тепло, але бувають такі моменти, коли сім’я виїжджає на відпочинок на декілька днів і твердопаливний котел нема кому запалити/запустити. В такому випадку для того, щоб не замерзала система сонячних колекторів на водяній основі, автоматично буде включатись газовий котел, який буде нагрівати лише маленький проміжок верхньої частини акумуляційної ємності, яка буде забезпечувати теплою водою систему сонячних колекторів.

Виникає питання, а що ж тоді, газовий чи твердопаливний котел буде нагрівати гарячу воду, для того щоб на даху підігрівати сонячні колектори? А в чому ж економія? І ми прямо відповідаємо  Вам – ні. Не буде нагрівати сонячні колектори, просто з інтервалом у півтори години насос включиться один або три рази (в залежності від зовнішньої температури) і лише на 5 секунд. І то лише тоді, якщо температура в теплотрасі сонячних колекторів (на датчику) впаде нижче +5С°. Нагадуємо, що фірма Paradigma пропонує вакуумні колектори на водяній основі, а вакуумні трубки дають можливість теплоносію не контактувати безпосередньо  із зовнішньою температурою, що дозволяє йому майже не охолоджуватися. Таким чином насос за 15 секунд прожене в системі колекторів 0,5 літра води, що являться практично нічим. Це те саме, що включити чайник на долю секунди. Тобто ні газу, ні дров, ні електрики Ви витрачати не будете.

І ще одна із задач, яку нам необхідно було розв’язати до приїзду представників Paradigma. Якщо сонячні колектори не будуть нагрівати воду взагалі (а це можливо),  ми повинні свідомо позбутися міфу і сприймати як реалії те, що іноді бувають затяжні похмурі дні, коли  по 3-4 дні сонця немає взагалі. Тоді нам потрібно гріти воду якимось іншим чином. Це актуально особливо влітку, коли немає ще потреби розпалювати твердопаливний котел. В такому випадку  ми можемо відключити акумуляційну ємність  за допомогою  певного гідравлічного підключення. І таким чином досягти того, щоб газовий котел за 10-15 хвилин зумів би нагріти 200 л води для потреб  сім’ї. Як тільки сонечко з’явиться знову, ми переключаємо бойлер непрямого нагріву на акумуляційну ємність від сонячних колекторів і вже від них знову  отримуємо теплу воду, і  тоді все знову стає  на свої місця.

Таким чином ми зробили так, щоби твердопаливний котел або газовий міг нагрівати просто бойлер непрямого нагріву або акумуляційну ємність, або батареї, або без акумуляційної ємності батареї, або бойлер непрямого нагріву через акумуляційну ємність.

Можливо, послухати це і відразу зрозуміти трошки складно. Але для фахівця це нормальна річ. Але все ж таки те, що виглядає простим, спочатку потребує багато праці та часу. Для прикладу переліт літаком  на великі відстані несе за собою потужний алгоритм  складних розрахунків, який після втілення в життя, в майбутньому для користувача здається абсолютно простим та нескладним.

І так, завтра ми попробуємо через відео- та фото- підтримку показати Вам монтаж сонячних колекторів на водяній основі фірми Парадігма . Перший, наголошую, перший в Україні!                                                                                           

5. День перший (фото та відео) ...                                 






















 Так виглядає майже завершена робота


 6. День другий (кінець монтажу)       

Доброго часу доби і ми знову раді вітати Вас у нас на сайті. З часу останньої публікації і опису хроніки монтажу пройшов рівно тиждень. Цілий тиждень ми нічого не писали, ми мовчали. Чому? Що все ж таки сталося? З чим пов’язане таке довге мовчання? Можливо щось не вдалося, можливо щось не так? Та і закінчили репортаж чи не на самому найцікавішому.

Останній день монтажу… Закінчення….

Ну ось і настав час про все розповісти.  Отже, у нас з нашою сонячною системою не тільки все добре, але й навіть дуже добре. Так все ж таки, де ми і чому ми так довго мовчали? Отже доповідаємо, минулої п’ятниці 26 серпня о 21:00 ми закінчили монтаж та пуско-налагоджувальні роботи. І вже через чотири години вирушили в Київ, точніше в аеропорт Бориспіль, а звідти в дуже теплу країну. А точніше на острів, де настільки відсутня цивілізація, що майже немає інтернету. Смію зауважити, що приблизно такий гідний відпочинок в теплих краях гарантуватимуть нам заощаджені кошти на газі, який використовувала наша сім'я щороку. А тепер зась, ні одної зайвої копійки на вітер. І ще одне, чим більший будинок, чим більша сім'я, яка в ньому проживає, чим більші потреби сім'ї в теплій воді та теплі, тим достойніший відпочинок Ви собі гарантуєте на заощаджені кошти на використанні газу, а тепер ще і твердого палива (в нашому випадку дров).

По-друге.  Вдома не було когось, хто міг би пояснити та розібратися з показниками сонячних колекторів. І от, поки у нас такої змоги немає, ми намагаємось розібратись, що саме під час монтажу нас приємно вразило та здивувало.

І так. Це кількість датчиків та контролерів з дисплеями. А їхні функції та задачі, які вони виконують -  це просто феномен. Ну добре, попробуємо розшифрувати.

І так, перший датчик – це датчик зовнішньої температури, який використовується для економного розбору закумульованого тепла із акумуляційної ємкості. Таким чином, якщо температура на вулиці підніметься до певної температури, тоді автоматично зменшиться подача на будинок, на радіатори чи на теплу підлогу. І таким чином  продовжиться  час розбору вже закумульованого тепла. Для того, щоб добитися такого ефекту при використанні твердопаливного котла, нам необхідно було б придбати контролер, який би мав коштувати десь приблизно тисячу євро. Благо, він входить в комплект системи вакуумних сонячних колекторів фірми "PARADIGMA".

Скажу більше, в наш комплект таких контролерів входить аж три штуки. Ми, наша компанія-"ЕкономТепло" дуже довго займались оптимізацією підбору автоматики до твердопаливних котлів, щоб зрозуміти наскільки це розумна та необхідна штука. Скажімо так, я особисто давно мріяв поставити собі на твердопаливний котел Атмос такий сервопривід контролер, тільки дорого, зараза, коштував.

Але все ж таки, перед приїздом сонячної системи, коли ми почали інсталяцію та перепідключення нашої паливної під сонячні колектори, все-таки вирішив. Була не була, поставлю на контур батарей такий комп’ютер-контролер. Дзвоню до директора Paradigma закордон, і тут сюрприз. Виявляється, що нічого купувати не потрібно, ані триходового крану, ані сервоприводу, ані температурного датчика, ані контролера купувати не потрібно. Все це є в комплектації, та ще й в трьохкратному екземплярі. Не вірилося до самого монтажу. Коли змонтували, то взагалі не було слів, щоб описати враження від побаченого та осмисленого. Настільки розумно працює система. Настільки просто та геніально. Що не говори, перед замовленням сумніви були, все ж таки перша в Україні сонячна система на водяній основі.

Та що там казати, всі мої сумніви та переживання були для Вас як на долоні.

Всі, xто прочитав хроніку нашого проекту від початку і до цього місця, сам пройшов разом з нами через всі моменти складності питання.
І ще одне, знаєте, навіть якщо б я і придбав цей дорогий сервопривід з контролером, все одно він би не виконував так досконало ці задачі та функції, які виконують контролери сонячних панелей фірми "PARADIGMA".

Далі буде…                                                                                 

7. Як ефективно працює система сонячних колекторів PARADIGMA           

З порогу хочеться задати запитання: " Чи задоволені ми системою сонячних колекторів на водяній основі, які ми встановили?"

Відповідаємо з порогу: " Так, і навіть дуже".

Ну от, наприклад, сьогодні (1 листопада) і вчора у нас була нагріта акумуляційна ємність, об'ємом 1000л, до 60˚С. А це означає, що такою кількістю нагрітої води ми можемо на ніч прогріти добре утеплений  будинок площею 425 м2. До листопада завдяки сонячним колекторам та одній тачці дров для твердопаливного котла в середньому, зваживши на всі сонячні та похмурі дні місяця, нам на підігрів води та опалення вдалося заощадити 90% газу. Зараз іде споживання 8 кубів газу на добу. Якщо б не було цієї системи в сполученні з твердопаливним котлом, тоді нам би довелось використовувати 115 кубів газу в добу, при тепловтратах будинку 40 кВт/год. (4.8 куб газу/год). А тепер віднімемо 30% на поправку, поки на дворі відносно тепло. І так, в добу ми мали б спалювати 80.5 кубів газу, а тепер в середньому використовуємо 8 кубів. Тепер можна порахувати економію. В добу  по нашому тарифу від 2500 до 6000 кубометрів газу, ціна становить 1 гривню 09 копійок за 1 кубометр газу. Ми мали б заплатити в день 88 грн. 38 коп., а в місяць 2 651 грн., а  ми платимо  лише за 240 кубів, тобто 263 грн 52 коп. От і  робимо висновки. Значить  ми заощаджуємо вже зараз 2370 грн в місяць. А в холода це буде значно глобальніша  економія. Пам’ятаєте, ми відняли 30 % на  поправку.

                   


 8. Ура!!! Зима  майже закінчується               

Ну от і все. Сьогодні вже останні дні лютого. Зима практично закінчується. Ми можемо з полегшенням зітхнути, тому що, чесно кажучи, певні переживання стосовно опалення залишились позаду. А вони безумовно були, проте не через те, скільки система сонячних колекторів у зимовий день виробить тепла. Голова ламалась через багато інших питань: чи вони не замерзнуть сонячні колектори під час сильних морозів? Чи не відімкнуть світло, а якщо це станеться, то як в такому випадку поведе себе система?

Тоді почергово зараз спробуємо відповісти на ці питання, а почнемо з морозів і системи анти-замерзання. Холод ми пережили і з впевненістю можемо заявити, що все відбувалося саме так, як і в книжці писалося: при зниженні температури в колекторах на даху нижче +7°С, включалася система анти-замерзання, яка, незважаючи на температуру на вулиці, не давала температурі в колекторах падати нижче +5°С.

Аж після двох тижнів настання холодів нам вдалось заспокоїтися, коли переконалися в такій бездоганній роботі системи анти-замерзання фірми Paradigma. Найбільший мороз, який був у нас цієї зими, сягав -22°С. Найменша температура яка була в колекторах +5°С. Найбільша температура в колекторах за всю зиму була зафіксована на позначці +99°С. Так що тепер з власного досвіду можемо впевнено заявити: система працює бездоганно, нічого не замерзає і та й не може замерзнути. Для підтримки температури в колекторах та запобіганню замерзання, ми використали стільки тепла за всю зиму, скільки можемо собі повернути за один літній сонячний день. Це для тих хто може припустити, що ми гріємо колектори зимою. Чому так мало? Тому що насос для запобігання замерзання включається, ще раз повторю, лише 4 рази на годину по п'ять секунд. І то лише вночі.

Тепер обговоримо розвиток подій при відключенні електрики. Один раз за всю зиму це сталося в нас. В електрики не було впродовж 6 годин. У цьому випадку також нічого аварійного не відбулося, тому що спрацювала система безперебійного живлення, яку ми обов'язково додатково встановлюємо на кожному об'єкті, де встановлено твердопаливний котел. Запасу електроенергії в даному випадку було достатньо, хоча могло вистачити і на довше. І, на крайній випадок, у нас була в запасі міні-електростанція, яку бажано мати кожному поважаному господарю приватного будинку.

Ми навмисно нічого не писали цілу зиму, власне через те, що потрібно було ці всі етапи пройти, пережити, здобути власний досвід. В іншому випадку ми б нічим не відрізнялися від тих, у кого такого досвіду немає, а наші слова були б голослівними. Ми продаємо лише те, в чому переконалися на власному досвіді.

І, зрештою, чи ефективно працюють сонячні колектори зимою? Можна сказати, що так. Так, якщо ми маємо зимовий сонячний день. Тоді, в такий день ми маємо 960 літрів води, підігрітої до температури 60 °С, а це те ж саме, що і восени. Щоправда, в грудні і січні сонячних днів було значно менше. Ми можемо констатувати той факт, що цього року до кінця листопаду, ми ефективно використовували сонячні колектори не тільки для підігріву води, але й для опалення будинку.

От з такими хорошими враженнями ми майже перезимували. Найменш ефективний та найнебезпечніший час в році позаду. А літо нам не страшне, як колекторам на поліпропіленгліколі.         


Закінчення "Правдивої історії про сонячні колектори"  можете прочитати за цим посиланням: (https://ekonomteplo.com.ua/pravdyva-istoriya-pro-sonyachni-kolektory-zakinchennya)     

Наші об'єкти
УСІ ОБ'ЄКТИ (219)
Статті
УСІ СТАТТІ (98)