Системи опалення та теплові насоси "під КЛЮЧ"

+ вентиляція з рекуперацією тепла

+ охолодження та кондиціонування

замовити дзвінок

call header
Кошик
Х
>
>
Правдива історія про сонячні колектори (початок)

Правдива історія про сонячні колектори (початок)

       Ви зараз знаходитесь на унікальній сторінці цього сайту, а можливо навіть і не тільки цього. Тут піде розмова про (зауважте розмова, а не продажу) про сонячні колектори. Якщо Вас ця тема мало цікавить, тоді це звернення до Вас не має жодного відношення. Можете навіть не витрачати свій час, оскільки тут, для Вас нічого цікавого не буде. Але, якщо ви людина, яку дане питання цікавить, тоді перед вами скарб. Якщо, наприклад Ви людина, яка хоче поставити собі сонячні колектори і шукає інформацію в інтернеті або на виставках, тоді можете себе привітати. Тут для Вас безодня інформації та, що там інформація. Тут правдива історія, розповідь людини, яка 31.08.2010 року спеціально встановила у себе вдома сонячні колектори і ділиться з Вами всім тим, що пережила, на які граблі наступала перш ніж вибрати і встановити сонячні колектори. Тут в хронологічному порядку (іноді щохвилини) буде описаний кожен крок - від початку вибору: замовлення, доставки, монтажу, настройки і запуску. Все це супроводжується фото і відео матеріалами. Ви дізнаєтесь, як легко Вас можуть на цій темі ввести в оману, так, як нас намагалися колись і, що потрібно знати, щоб з вами цього не сталося.

Ви знаєте для чого все це було зроблено? Це було зроблено компанією "ЕкономТепло" для того, щоб перш ніж запропонувати сонячні колектори Вам, ми спочатку встановили їх у себе вдома. З моменту остаточного запуску (підключення і запуск басейну) на 19.06.2011 - пройшло близько 2.5 року. Завдяки встановленню сонячних колекторів у себе, ми отримали практично науково- експериментальну лабораторію, величезний досвід, масу знань у цій сфері. Тепер про сонячні колектори ми знаємо практично все.

P.S. Скажіть Вам часто в житті доводилося стикатися з тим, щоб фірма або магазин, для того, щоб щось запропонувати або продати вам, спочатку застосовувала і вивчала це на собі???

На написання цього матеріалу сумарно автором було витрачено приблизно 120 годин часу. На ознайомлення з цим матеріалом вам необхідно буде приблизно година часу... не пошкодуйте його для себе в інтересах власного блага.


1.  Початок створення проекту сонячної системи для будинку     

Отже, Ви вирішили поставити сонячні колектори (сонячні батареї)? Ми можемо від усієї душі щиро Вас привітати, як людину мінімум вельми вдалу у житті, людину вельми підприємливу, вельми ризиковану і людину, яка в житті вирішила добитися ще одного результату. Шо ще раз підтверджує  статус людини прогресу.

Ви можете себе віднести принаймні до тих людей, які в 60-ті роки вирішили придбати автомобіль, придбали або задумалися про це. У цьому нарисі не буде ніяких технічних параметрів, формул, розрахунків, обчислень і т.д. Побувавши у нас на сайті мінімум півгодини, Ви все це знайдете в інших публікаціях у нас на сайті. Ну а тут ми будемо говорити про інше – про Ваші ризики, надії та виправдання Ваших планів і Ваших фінансових інвестицій в це ноу-хау. Це путівник по джунглях пригод, по темному і небезпечному лісі пропозицій. І якщо хочете, інструкція безпеки й орієнтації в місці перебування під назвою «Країна дурнів».

Тут ми просто, «на хлопський розум», спробуємо пояснити Вам правила гри на цій території для того, щоб з Вас не зробили "Буратіно". І для того, щоб Ви не залишилися біля розбитого корита з купою метало-брухту на даху і при цьому вже без величезної суми грошей. Вам цікаво? Ну, тоді поїхали.

Отже, почнемо. Хочу Вам відразу сказати, що в цей час у вихідний день у суботу о 7.00, в цій хвилині народжується "дитина", яка, я сподіваюся, буде довго служити певним людям і буде дарувати безкоштовно море тепла взимку і влітку, багато життя, радості і задоволення, здобувши при цьому ще одну потужну незалежність. Ім’я цій дитині – «сонячна система для підігріву води та опалення будинку» – зауважте, опалення будинку також складається із сонячних колекторів. Ми хронологічно спробуємо описувати кожен крок становлення цієї «дитини» від початку життя і до самого повноліття. Тобто до моменту, коли ми отримаємо перший літр теплої води і перший кіловат тепла. Потім ми будемо супроводжувати її по дорослому житті мінімум рік, для того, щоб вивчити її поведінку, надійність, коефіцієнт корисної дії в різні пори року. Наша компанія «ЕКОНОМТЕПЛО» проінвестує весь цей проект для того, щоб отримати досить якісний і абсолютно повний аналіз з перших рук і передати його Вам для того, щоб Ви не вчилися на своїх помилках, не ризикували своїми фінансами, не одягали рожеві окуляри і не розбивали свої надії об прозу життя, як це виходило при купівлі твердопаливних котлів і при неправильному підході до цього питання. 

Коротко про компанію. Спочатку ми займалися просто продажем твердопаливних котлів, комплектації та автоматики до них. Після проходження певного часу ми інвестували свій потенціал і ресурс для того, щоб досконаліше розібратися в питаннях правильного і оптимально економічно виправданого монтажу, установки та експлуатації в цілому систем опалення та підігріву води на основі твердопаливних котлів Атмос, чи їх інтеграції у вже існуючі системи опалення та гарячого водопостачання. З певного моменту у нас працювали бригади майже в цілодобовому режимі, які по всій Україні займалися перепідключенням неправильно підключених твердопаливних котлів. Тільки за один зимовий сезон нам вдалося перепідключити більше десятка котелень. Щоб розуміти ситуацію з цією справою, скажімо так, дві бригади з декількох, так і не потрапили додому з відряджень раніше обіду 31 грудня, перед Новим роком. Під час яких повернули до нормальної роботи неправильно підключені  твердопаливні котли, зробивши цим самим великий подарунок нашим клієнтам на Новий Рік. Це говорить про те, наскільки була потрібна їхня робота. І скільки людей зустрілися у своєму житті з неправильним підключенням твердопаливних котлів, що у свою чергу звело нанівець всі сподівання і надії. Люди ж заплатили гроші і не добилися нічого, крім розчарування. Тут при підключенні сонячних колекторів питання не тільки залишається актуальним, але й набуває ще більш потужної актуальності.

Отже, мета встановлення системи сонячних колекторів (батарей) на даху цього будинку (нашого проекту) така:

Ось ці завдання, які належить вирішувати при народженні нашої системи сонячних колекторів, яка незабаром буде встановлена на моєму будинку. Погодьтеся, чимало завдань.  Маючи величезний досвід, спробуємо затратити при цьому мінімум фінансів. Мається на увазі, що ми не настільки багаті, щоб використовувати дешеві деталі, враховуючи численні нюанси, і не витрачаючи зайві гроші обумовлені помилковим підходом некомпетентних фахівців. Хоча і пишеться те, що Ви зараз читаєте, легко і просто (а можливо так і читається) не тому, що ми добре вміємо писати, а тому що ми добре вміємо робити ту справу, про яку ми тут пишемо. І в цьому незабаром можливо буде переконатися на власні очі. (У цьому проекті від початку і до кінця буде використана також фото й відеопідтримка). А при бажанні і безпосередній виїзд на об’єкт.                                   


2.  З чого почати або що ми порадимо вам на майбутнє стосовно сонячних колекторів

(08.06.2010, 13:42)

І так, з чого нам почати або що ми порадимо Вам на майбутнє. Спершу, зі збирання максимуму будь-якої інформації про сонячні колектори. Так би сказати, що це таке і "з чим його їдять". Хоча би навіть для того, щоб знати, що сонячні батареї і сонячні колектори це не одне і те ж саме, і призначення у них різне. По-друге, і це головне, необхідно зрозуміти те, що на ринку України представлено дуже багато виробників європейських і китайський брендів, і вибирати є з чого. Але головне навіть не те, що ви купуєте, а у кого Ви це робите. Справа в тому, що є різниця в купівлі, скажімо, автомобіля та в купівлі системи сонячних колекторів. Ця різниця полягає в тому, що обравши автомобіль будь-якого бренду, Ви в нього сядете і в будь-якому випадку поїдете. А під час вибору колектора - проблема. При неправильному підході автомобіль під назвою «система сонячних колекторів» може принести Вам безліч розчарувань, наприклад:

1. Він може так і не завестися. Ви пам’ятаєте, як це часто було з котлами «Атмос», які через неправильність підключення не могли розігнатись понад 60 градусів? При тому, що такий котел за місяць "жер Урали дров", якими можна було б палити роки. Чому так ? Це відбувається через неправильний підбір та комплектацію обладнання, через неправильний монтаж та сам проект. Ось тут Ви можете стати Буратіно, втративши величезні гроші. Просто через те, що можете купити не те, не в того і не для того. Приміром скажемо, що за допомогою сонячних колекторів Ви не тільки хочете  підігрівати воду, але й опалювати будинок. Але Вам продають і пропонують комплект або довільний набір обладнання, який для цього абсолютно не призначений ні практично, ні теоретично. Скажімо Ви хочете купити автомобіль достатньо швидкісний і комфортний для того, щоб мати можливість подорожувати з сім’єю по Європі, а Вам продали автомобіль Краз, який має велику вантажопідйомність, ніякої швидкості і ніякого комфорту.

Чому так може статися? Знову ж таки, Ви купуєте не те, не для того й ключове слово тут буде не в того. Наприклад, Ви власник курортного готелю, в якому постійно потрібен достатній запас гарячої води температурою 80˚С для того, щоб велика кількість людей приймала душ одночасно. І Вам пропонують включити в набір акумуляційну ємкість об’ємом (1000 літрів) з двома теплообмінниками . Але потім з’ясовується, що для того щоб взимку за 5 годин (коли один метр квадратний колектора через низьку активність сонця в середньому може видати 300Вт) нагріти таку кількість води до температури 80°C, Вам потрібно 70кВт тепла в день, тобто 14 кВт в годину. Для цього Вам буде потрібно 23 сонячних колектори. Але Ви цього не знаєте і ставите три двометрові панелі, бо Вам з повною впевненістю так порекомендували. Скажімо так, якщо б  Ви погодились на таку пропозицію, то не натішились би своїми колекторами ні взимку, ні влітку.

Що б Ви робили взимку, поставивши три колектори, або влітку, поставивши 23 колектори? Взимку три Ваших колектори за п’ять годин денного сонячного світла змогли б нагріти Вашу акумулюючу ємність лише до такої температури, якої б Ви могли досягти, підігріваючи 1000 літрів води коробкою сірників. Ви собі уявляєте людину, яка купила дороге обладнання, скажімо для готелю, і розраховує на те, що взимку Вона буде мати 1000 літрів гарячої води, підігрітої до температури 80 градусів? А влітку? Коли 23 колектори (на пропіленгліколі) 100% будуть постійно закипати? Коли Вам якимось чином довелось би відключати 21 колектор з двадцяти трьох або постійно змінювати сам пропіленгліколь, який постійно закипає і втрачає всі свої властивості. Нагадуємо, 20 літрів пропіленгліколю в середньому коштує 130 євро, а в таку систему потрібно значно більше ніж 20 літрів. Тепер Ви розумієте як важливо у кого купувати, що купувати, і для чого?!

В наведеному вище прикладі неможливо було б вирішити поставлене замовником завдання, тому що розрахунки були з самого початку неправильні та хибні. І не потрібен був тут бівалентний бойлер об’ємом 1000 літрів, бо для того щоб нагріти взимку воду до температури 80 градусів, треба було б встановити 23 колектори. Робіть висновки, треба бути пильними. Тому що багато горе-продавців, живучи лозунгом «Головне продати, а потім – хай хоч трава не росте», з нетерпінням чекають, коли Буратіно завітає на Поле Чудес – поле їхніх інтересів.

І так, слід пам’ятати, що у всій Україні на сьогодні є всього лише кілька спеціалістів, які правильно підберуть Вам набір обладнання, автоматики і т.д.


3. (04.07.2010, 23:40) Нарешті ми визначилися з вибором сонячних колекторів (сонячних панелей) Ну що ж, це виявилося непросто – «не просто», а навіть значно складніше, ніж здавалося на перший погляд. Але в цьому є і дуже хороші новини для всіх, хто читає і стежить за нашим проектом.

 Ми не просто не заплуталися у запропонованих схемах, запропонованих брендах, але і значно просунулися, в сенсі слова розібралися. Причому розібралися дуже добре. Тільки за останні 10 днів ми пройшли три ознайомлювальних семінари про сонячні колектори. Ми ретельно ознайомилися з продукцією таких брендів як Elektromet, Buderus-Bosh, Wolf, Vaillant, українських виробників Стар Енержі і т.п.

Хочу відзначити дуже гарне сервісне обслуговування і компетентність фахівців Vaillant, вона мене вразила, тому що хлопці дійсно знають що вони роблять, роблять дуже добре, запропонували нам взаємовигідне співробітництво, при чому оперативно працюють, фактично без вихідних, мають гарячу лінію. Тобто сервіс дуже хороший і продукція в принципі також.

Але ми все ж зупинилися на самій новій інноваційній системі німецької компанії Paradigma, незважаючи на те, що всі бренди, які ми розглянули, гідні поваги.

……………………………………………………………………………………………………………………….

 

 

Кілька слів про вищезгаданого виробника сонячних вакуумних панелей, світового лідера в цьому напрямку:

2008 рік – з колекторів виробництва Ritter Solar створено найбільше в світі колекторне поле загальною площею 1330 м2 для компанії Festo в Еслінгене (Німеччина).

2009 рік – відкриття дочірньої компанії в Австрії та Швейцарії, а також утворення окремого підрозділу та бренду Paradigma XL Solar з розробки, планування та впровадження сонячних систем площею більше 30м2.

Сьогодні Ritter Gruppe – це концерн, у який входить 9 компаній і 5 брендів. Це 1480 працівників: 460 в Європі і 1020 в Китаї, 60000м2 виробничих потужностей і за підсумками 2008 року – обороти в 222 млн євро, а Ritter Solar – це найбільший виробник OEM колекторів на вакуумних трубках з повністю автоматизованим виробництвом на площі понад 9000м2. У Німеччині, за підсумками 2008 року, на частку Paradigma і великих OEM покупців продукції Ritter Solar  припало близько 80% вироблених колекторів на вакуумних трубках і близько 50% встановлених колекторів.

Головний засновник Alfred T. Ritter в 1997 році був названий Світовим Фондом дикої природи (WWF) та “Екологічним менеджером” в економічному журналі “Capital” . Prognos institute в 1998 році також відзначив його своєю нагородою. У 2003 році було нагородження Європейською асоціацією поновлюваних видів енергії EUROSOLAR (European Association for Renewable Energy) “Німецькою нагородою в області сонячної енергії” за особливий внесок у сферу відновлювальних видів енергії.

Сьогодні Ritter Solar пропонує своїм клієнтам на Україні 11 видів OEM колекторів з трубками U-подібного типу (кількість трубок 6,12,18,16,20,21) з міді або нержавіючої сталі, як з CPC рефлектором (металокерамічне дзеркало, розташоване за вакуумною трубкою), що дозволяє значно збільшити ефективність колектора, не збільшуючи його габарити, так і без нього (колектор OEM 21). Вакуумні труби з боросилікатного скла мають зовнішній діаметр 47 мм і довжину від 1500 мм до 1920 мм. Всі колектори, за винятком CPC 1916 w INOX та CPC 1920 w INOX, можна об’єднувати в серії, що дає можливість вирішити будь-які завдання з гарячого водопостачання і опалення будівель.

Гарантія на колектори серії CPC INOX, CPC w INOX, CPC XL INOX – десять років, на колектори серії CPC OEM і OEM 21 – п’ять років. На трубки гарантія не поширюється, замість неї виробник на кожні 100 трубок у складі куплених колекторів, надає 1 трубку безкоштовно. Гарантія на кріпильні деталі і солярний контролер – 2 роки.

……………………………………………………………………………………………………………………….

На одному з останніх семінарів нам запропоновано співпрацю з німецькою фірмою-виробником Ritter Solar фірми Paradigma, яка запропонувала нам своє обладнання та люб’язно надала нам можливість реалізувати наш проект і провести шефмонтаж під контролем керівництва та представників німецької фірми Paradigma в Угорщині, що ми і збираємося зробити найближчим часом.

Саме на цьому устаткуванні ми остаточно зупинилися, і саме це обладнання буде встановлено на даху мого будинку. З моменту останньої публікації пройшов місяць часу і цей місяць часу ми витратили на вивчення послуг, що надаються різними гравцями на ринку сонячних колекторів в Україні. На вивчення різних брендів, на предмет чи є у них в наявності той чи інший товар, як швидко вони можуть його доставити і т.д. Деякі з них нас, м’яко кажучи, просто розчарували, а деякі дійсно здивували своєю порядністю, компетентністю, мобільністю і готовністю підтвердити статус надійного партнера.

Крім того, у нас виникла велика проблема в тому плані, що не всі представники торгових точок розуміли що нам необхідно. Які завдання ми ставимо перед собою? Ви навіть не можете собі уявити скільки нам пропонували помилково неправильно підібраного обладнання та комплектації через те, що з самого початку були зроблені неправильні розрахунки. У 95 випадках зі 100-це найбільша проблема, через яку Ви можете втратити свої гроші, так і не досягнувши поставлених Вами завдань. Всі, як правило, пропонували просто гріти воду, і як правило влітку. Тим самим здешевлюючи запропоновану продукцію, для того щоб вона стала для нас більш доступною і вони могли швидше її продати. Все було б нічого, але в такому випадку поставлених цілей, наприклад опалення будинку, ми ніколи б не досягли. Хоча з самого початку ми робили наголос не тільки на підігрів води, а домінантно на опалення будинку. У цьому випадку ми зустрілися з різними варіантами гідравлічних схем і комплектацій, і ось тут головну роль зіграло те що, по-перше, цих фірм дуже велика безліч. Варіацій теж дуже багато. І ось саме тут, при виборі бренду основну роль  відіграла універсальність  системи, яку ми будемо ставити у себе вдома. Це найновіша інноваційна технологія фірми Paradigma, яка надає можливість монтажу сонячної системи на водяній основі.

Рівно кілька годин тому ми вже провели оплату обладнання і я думаю, що впродовж 10 днів воно вже буде на Україні і ми почнемо монтаж.

 Хотілося б відзначити чим відрізняється система на водяній основі від пропіленгліколевої системи.

Ще один важливий момент.  Все  підключається без жодних теплообмінників. Це дозволяє без додаткових проблем та коштів підключити  сонячні колектори у вже працюючу систему опалення та водопостачання.

І найголовніше - це універсальне пряме підключення.

До акумуляційної ємності можна підключити газовий, електричний та твердопаливний котел, а також сонячні колектори. Вся ця енергія буде накопичуватись в одну акумуляційну ємкість. І за допомогою контролерів система буде ефективно та економно працювати. Ось коротко, що можна сказати.

У вас напевно виникло логічне питання: "Що робити взимку? Вода ж може замерзнути". Ми одразу даємо відповідь - НЕ ЗАМЕРЗНЕ!


Продовження "Правдивої історії про сонячні колектори можете прочитати за цим посиланням: (https://ekonomteplo.com.ua/pravdyva-istoriya-pro-sonyachni-kolektory-prodovzhennya)                              

Наші об'єкти
УСІ ОБ'ЄКТИ (219)
Статті
УСІ СТАТТІ (98)