Системи опалення та теплові насоси "під КЛЮЧ"

+ вентиляція з рекуперацією тепла

+ охолодження та кондиціонування

замовити дзвінок

call header
Кошик
Х
>
>
Чим сонячні колектори на водяній основі кращі, ніж системи на основі поліпропіленгліколь?

Чим сонячні колектори на водяній основі кращі, ніж системи на основі поліпропіленгліколь?

Найбільша проблема системи на глікольній основі полягає в тому, що поліпропіленгліколь не можна перегрівати. А якщо це сталося - його обов'язково потрібно замінити!

Тому слід дуже ретельно підходити до планування системи сонячних колекторів на гліколі. Неможливо поставити більше колекторів, ніж дозволяє система, навіть тоді коли дозволяють фінанси (наприклад для підтримки опалення у весняно-осінньо-зимові періоди) тому що влітку буде відбуватися закипання і випаровування пропіленгліколю. Якщо він кілька разів закипить і випарується, то його необхідно буде замінити. І оскільки це доволі коштовна процедура, то є економічно недоцільною. Натомість воду ми можемо замінити абсолютно безкоштовно. На відміну від глікольної системи, в системі на водяній основі ми можемо поставити більше сонячних колекторів, закумульовану енергію яких зможемо використовувати для підігріву басейну восени, взимку або навесні, для підтримки опалення та підігріву гарячої води цілорічно. При закипанні води в колекторах, якщо це й сталося, система контролю веде себе дуже коректно, і тому, в даному випадку, нічого поганого не відбувається. Якщо у Вас є басейн, то сонячну енергію в глікольній системі, можна використовувати в басейні влітку, а якщо у басейну немає, тоді слід дуже ретельно ставитися до планування. Потрібно підібрати допустиму кількість колекторів, щоб уникнути закипання у літній період. Мінімальна кількість колекторів на гліколевий системі не гарантує, що ми будемо отримувати достатньо тепла та енергії у зимовий, весняний та осінній періоди.

Система труб, яка потрібна для поліпропіленгліколю, вимагає наявність труб значно ширшого  діаметру, ніж система на основі води. Тобто прокладаючи трасу під колектори на водяній основі, ми автоматично економимо кошти. І ще один чимало важливий момент: насос у глікольній системі включений завжди, оскільки регулювання системи відбувається по дельті, а не просто на температурі. Це означає, що якщо в системі дельта температура складає 30 ºС, тоді насос включається і постійно працює, щоб захистити колектори від надлишку енергії та перегріву. У системі на водяній основі такого немає! У ній насос не працює постійно, а лише при скиданні тепла з колекторів. Внаслідок цього він не зношується і, крім того, ще й отримуємо економію на електроенергії. Якщо система на воді закипить, то нічого страшного не станеться. Вода вистигне, сконденсується і все знову почне працювати так, ніби нічого і не сталося. А коли закипає пропіленгліколева система, то сам пропіленгліколь втрачає свої властивості і його потрібно з часом замінити. І знову ж, заміна – гроші, а тому вся економія коту під хвіст...

Для заміни в системі пропілен-гліколю потрібно приблизно 20 літрів рідини, а пропіленгліколь гарної якості коштує приблизно 50-60 € за каністру. Ще слід врахувати і вартість роботи із заміни поліпропіленгліколю: 2 людини впродовж цілого робочого дня будуть «вовтузитись» з тим, щоб замінити рідину в системі колекторів. До вищесказаного слід додати те, що потрібно не просто замінити пропілен-гліколь, а ще додатково придбати спеціальну рідину для того, щоб зняти накип на стінках труб від пропіленгліколю. Гліколь, циркулюючи по системі труб і колекторів, створює накип, що дуже негативно відбивається на роботі системи сонячних колекторів, зокрема на гідравліці, і суттєво впливає на ККД колекторів. У системі колекторів на водяній основі такого бути просто не може!

Ну і ще раз, про найнеприємніше у глікольній системі - це закипання влітку. При цьому неможливо поставити стільки колекторів, скільки потрібно для того, щоб отримувати оптимальне опалення восени, взимку або навесні. Якщо ж поставити стільки колекторів, скільки потрібно для того, щоб повноцінно забезпечити всі потреби сім'ї в теплі та гарячій воді у холодні періоди року, то влітку, щоб уникнути закипання поліпропіленгліколю, частину колекторів хоч бери і закривай!

Бак для підігріву гарячої води на поліпропіленгліколь повинен мати теплообмінник, потрібно брати бівалентний бойлер, а тоді там завжди буде різниця між температурою на сонячних колекторах і теплообміннику, що само собою вже малоефективно. Крім того слід зазначити, що цей бівалентний бойлер з двома теплообмінниками досить дорого коштує. Встановлюючи систему вакуумних колекторів на водяній основі, можна використовувати будь-який бойлер непрямого нагріву, який вже встановлено у Вашому домі.

Якщо йдеться про плоскі колектори на поліпропіленгліколі, то їх потрібно чистити як мінімум два рази на рік (потрібно лізти на дах і власними руками очистити їх від бруду). Якщо ж цього не зробити, потужність колекторів знижується на 45%. Вакуумні колектори, коли йде дощ, «самі себе чистять», тому спеціально очищати їх не потрібно.

Як відомо, поверхня плоских сонячних колекторів прогрівається, тому взимку сніг або іній на їх поверхні швидко тане, але це одночасно є їх дуже істотним недоліком, адже плоскі колектори значну частину своєї енергії моментально віддають назовні, прогріваючи себе і повітря на даху. Відмінність вакуумних колекторів від плоских саме в тому й полягає, що вони не віддають абсорбовану сонячну енергію і їх поверхня не нагрівається. Виникає питання: як же тоді тане сніг, коли колектори холодні? А все тому, що у системі сонячних колекторів Paradigma задіяні високі нанотехнології: на вакуумних колекторах є спеціальний екран, що відображає ультра-червоне  випромінювання, яке в свою чергу нагріває нижню поверхню снігу, утворюється вода і сніг тане, або сповзає вниз. Навіть якщо немає сонячного світла, все одно відбувається ультра-червоне випромінювання за рахунок енергії, яка знаходиться у вакуумних колекторах. Ще один чимало важливий момент - цей екран може бути виготовлений з матеріалів різної якості і само собою зрозуміло, що низькоякісні відбиваючі  екрани з часом блякнуть і зовсім не виконують своїх функцій. У системі Paradigma використовується канадська технологія відбиття ультрачервоного випромінювання, і навіть коли на вакуумних колекторах лежить сніг товщиною 20 см і світить сонце, то наша система колекторів працює на 80% своєї потужності. Слід зауважити, що один квадратний метр сонячних колекторів на водяній основі фірми Paradigma взимку замінює 20 квадратних метрів плоских сонячних колекторів на пропіленгліколі.

Площу вакуумних колекторів на водяній основі можна збільшити до 22 тисяч квадратних метрів, або іншими словами створити станцію сонячних колекторів, тоді акумульовану енергію і гарячу воду продавати електростанціям або житловим будинкам.

Також, маючи систему вакуумних колекторів на водній основі, можна охолоджувати приміщення. Система колекторів може працювати як гігантський кондиціонер. Для цього потрібно лише  додатково доставити автоматику і спеціальний холодильник-кондиціонер. Для супермаркетів чи гіпермаркетів, які мають великі площі, це дуже вигідно, оскільки навіть маючи достатню кількість електричних кондиціонерів для таких приміщень, потрібно кожен місяць платити шалені суми за електроенергію. З цього випливає, що обігріваючи приміщення взимку вакуумними сонячними колекторами на водяній основі, ми значно економимо свої кошти за рахунок часткової або повної відмови від газу, а в теплу пору можемо також економити і на електроенергії.

І, на останок, слід зауважити що виробником сонячних вакуумних колекторів на водній основі фірми Paradigma є німецький концерн Ritter Gruppe. Сьогодні - це концерн, в який входить 9 компаній і 5 брендів. Це 1480 працівників: 460 в Європі і 1020 в Китаї, 60000 м² виробничих потужностей і, за підсумками 2008 року, оборотом 222 млн. євро і 1,1 млн. м² проданих КВТ в усьому світі, а Ritter Solar - це найбільший виробник OEM колекторів на вакуумних трубках з повністю автоматизованим виробництвом на площі понад 9000 м². У Німеччині, за підсумками 2008 року, на частку Paradigma і великих OEM покупців продукції Ritter Solar – прийшлось близька 80% вироблених колекторів на вакуумних трубках і близька 50% встановлених колекторів.

Головний засновник Alfred T. Ritter в 1997 році отримав звання "Екологічний менеджер" Світовим Фондом дикої природи (WWF) та економічним журналом "Capital". Prognos institute в 1998 році також відзначив його своєю нагородою. У 2003 році було нагородження Європейською асоціацією поновлюваних видів енергії EUROSOLAR (European Association for Renewable Energy) "Німецькій нагородою в області сонячної енергії" за особливий внесок у сферу поновлюваних видів енергії.

Наші об'єкти
УСІ ОБ'ЄКТИ (219)
Статті
УСІ СТАТТІ (98)