Системи опалення та теплові насоси "під КЛЮЧ"

+ вентиляція з рекуперацією тепла

+ охолодження та кондиціонування

замовити дзвінок

call header
Кошик
Х
>
>
Важливо про димоходи (для твердопаливних котлів)

Важливо про димоходи (для твердопаливних котлів)

Для коректної роботи твердопаливного котла дуже важливо знати про димоходи – обирати необхідно саме під ваш конкретний котел. Загальні рекомендації такі: він повинен бути зроблений з термостійких матеріалів , стійких до корозії, добре теплоізольованих; висота і діаметр має бути у відповідності вимог для вашого котла. У той же час розміри димоходу не повинні бути дуже великими (по ширині і висоті), оскільки це може сприяти утворенню ефекту «повітряного корку», коли холодне повітря у верхній частині труби заважає виходу димових газів. Потрібно також дотримати відстань при приєднанні до вертикального каналу, слідувати рекомендаціям виробника і враховувати будівельні норми.

В процесі експлуатації потрібно доглядати за димоходом, оскільки при згорянні твердого палива виділяється багато сажі (особливо, якщо дрова недостатньо сухі), і димохід час від часу потрібно чистити. Для цього необхідно передбачити отвори в димоході для ревізії.

Які димоходи бувають

Почнемо з димоходу, збудованого із цегли. Це класичний варіант, довгий час альтернативи якому не було (хіба що камінь). Вони, без сумніву, є міцними і стійкими. Але, з іншого боку, скласти подібні димарі можуть тільки досвідчені майстри, яких дуже складно знайти. Крім того, не завжди цегельний димохід відповідає вимогам, які потребують сучасні опалювальні прилади. Ще один недолік у тому, що встановлюється цегельний димохід тільки при будівництві будинку. Та й перекриття повинні бути розраховані на його чималу вагу. Тому, останнім часом димохід із цегли випробовує значну конкуренцію з боку інших матеріалів.

Порівняно недавно на вітчизняному ринку з'явилися димоходи із шамоту – керамічних шамотних труб. У порівнянні із цегляним, вони мають цілий ряд переваг: невелика вага, модульне монтування, стійкість до впливу агресивних середовищ. Але за ціною вони суттєво перевершують сталеві.

До екзотичного варіанту можна віднести димохід зі скла, перевагами якого є низька теплова інертність і повна відсутність корозії. Але, в той же час, вони дуже дорогі й тому не одержали широкого використання.

Останній тип –димоходи із нержавіючої сталі. Подібні димоходи набагато легші, ніж цегляні, отже не потрібно додаткового зміцнення фундаменту. Димоходи з нержавіючої сталі довговічні, мають високу антикорозійну стійкість і відповідають вимогам, які диктують сучасні опалювальні пристрої. На відміну від цегельних, металеві димоходи мають оптимальний перетин для проходження продуктів згорання. Завдяки круглій формі, в ньому повністю відсутні перешкоди, які заважають руху диму, на гладких стінах не осідає сажа. І ще один дуже важливий момент. Металеві димоходи можна вільно встановлювати в побудованих будівлях, навіть там, де раніше не передбачалось додаткове опалювальне устаткування.

Дуже важливо відзначити переваги металевих димоходів:

Наші об'єкти
УСІ ОБ'ЄКТИ (219)
Статті
УСІ СТАТТІ (98)