Системи опалення та теплові насоси "під КЛЮЧ"

+ вентиляція з рекуперацією тепла

+ охолодження та кондиціонування

замовити дзвінок

call header
Кошик
Х
>
>
Способи боротьби з закипанням сонячних колекторів

Способи боротьби з закипанням сонячних колекторів

Проблема перегріву сонячних колекторів часто приносить незручності користувачеві й приводить до погіршення робочих характеристик всієї системи колекторів, а то і до виведення її з ладу.

Є кілька способів уникнути перегріву колекторів під час їхньої експлуатації.

Правильний прорахунок сонячної системи колекторів

Дуже часто продавці сонячних систем, заповзяті бажанням заробити якомога більше, проектують набагато більше колекторів, аніж це відповідає потребам замовника.

Якщо у зимовий час внаслідок менш тривалого світлового дня і більшої хмарності ще є шанси на повне споживання гарячої води або тепла, виробленого сонячною системою, то в літній час, коли продуктивність такої системи значно вища, перегріву без спеціальних заходів не уникнути.

Для того, щоб уникнути закипання у системах для приготування гарячої води, необхідно провести розрахунок таким чином, щоб колектори виробляли не більше гарячої води, ніж потрібно споживачеві. Натомість більш складне завдання постає у роботі з сонячними колекторами, що спрямовані на підтримування системи опалення. У таких системах надлишок тепла влітку очевидний.

Скидання надлишкового тепла в басейн

Найпростіший і найбільш популярний спосіб боротьби з закипанням сонячних колекторів –  використовувати басейн для скидання надлишку тепла. Цей метод найкраще підходить для відкритих басейнів і не рекомендований для басейнів у приміщенні, оскільки влітку вода у закритому басейні й без будь-якого додаткового підігріву піднімається досить високо. У такому басейні Ви вже точно не знайдете рятівну прохолоду від палючого літнього сонця і спеки. А якщо ще в такий басейн скидати надлишок тепла з сонячної системи, то дуже легко перетворити його в лазню.

Окрім того, басейни є далеко не в приватному будинку, тому, відповідно, й такий спосіб можна застосувати не для кожної сонячної системи.

Скидання води в каналізацію

Це ще один доволі простий і з незначними витратами спосіб боротьби з перегрівом колекторів. У разі, якщо сонячна система нагріла воду в бойлері до граничної температури, відбувається автоматичне скидання гарячої води в каналізаційну систему. Відповідно гаряча вода в бойлері замішується холодною, її температура знижується, і «звільняється місце» для поглинання додаткового тепла, виробленого сонячною системою. Але якщо надлишок тепла дуже великий, витрата води, яка зливається, сильно зростає і ефективність такого задуму себе не виправдовує. Інша справа, якщо у Вас є своя свердловина і Вам без жодного збитку сімейному бюджету вдасться зливати надлишкову гарячу воду в каналізацію.

Прикриття сонячних колекторів

В цьому випадку на сонячні колектори встановлюються ролети з електроприводом. Коли температура води в бойлері непрямого нагріву піднялася до потрібного споживачеві рівню, ролети автоматично закривають сонячні колектори, запобігаючи потраплянню сонячних променів. Коли гаряча вода знадобиться знову, ролети піднімуться. Дана функція досить-таки просто реалізується, але вимагає певних витрат на покупку і установку захисних ролетів з електроприводом. Проте цей спосіб не є дуже надійним. Зазвичай ролети опускаються під своєю вагою вертикально. А у випадку з колекторами їм доведеться рухатися по похилих напрямних, на які може попасти листя або інше сміття, що може ускладнити рух ролети, а то і застопорити їх.

Використання розсіювача тепла

Це надійний варіант відведення надлишкового тепла. В магістраль сонячної системи встановлюється розсіювач тепла (Heat Dissipator). У разі перегріву протоків гарячого теплоносія, перемикається на розсіювач і відбувається його охолодження.

Apricus Drainback

Система Drainback дозволяє справлятися з будь-яким надлишком тепла в сонячних колекторах. У разі її застосування можна використовувати сонячні колектори навіть у дачних будинках. Якщо в традиційних системах магістраль і маніфолд сонячного колектора завжди заповнені теплоносієм, то в Apricus Drainback теплоносій подається лише тоді, коли потрібен відбір тепла. В інший час теплоносій зберігається в спеціальній ємності (Drainback Tank). Система не вимагає клапанів, сепаратора повітря і розширювального бака. Потрібно лише точний підбір циркуляційного насосу.

Apricus Drainback застосовується в сонячних системах будь-якої потужності і будь-якого призначення, чи то підтримка опалення, чи ГВП, басейн або їх всілякі поєднання.

Але система Drainback може працювати не з усіма колекторами. Відсутність сонячних колекторів, розрахованих на роботу в системах Drainback і здатних витримувати екстремальні температурні режими, і пояснює, чому ця технологія ще не набула популярності в Україні.

Наші об'єкти
УСІ ОБ'ЄКТИ (219)
Статті
УСІ СТАТТІ (98)