Системи опалення та теплові насоси "під КЛЮЧ"

+ вентиляція з рекуперацією тепла

+ охолодження та кондиціонування

замовити дзвінок

call header
Кошик
Х
>
>
Водяне опалення на дровах

Водяне опалення на дровах

Водяним називається спосіб опалення, при якому перенесення теплової енергії від її джерела (наприклад, котла) до споживача здійснюється за допомогою рідкого теплоносія – води. Використання води як теплоносія обумовлено тим, що ця рідина має дуже високу теплоємність і здатна ефективно поглинати та віддавати тепло. Якщо основним видом палива є дрова, то йдеться про дров’яне водяне опалення.

Характерні особливості системи водяного опалення

Характерні особливості системи водяного опалення

Система водяного опалення може працювати з будь-яким джерелом теплової енергії. Це означає, що дров’яний котел після газифікації можна замінити на газовий чи електричний або на тепловий насос. Сама система залишається незмінною та складається з таких елементів:

Завдяки розширеному баку забезпечуються стабільний тиск в системі опалення. За допомогою циркуляційного насоса підтримується безперервний рух води в опалювальній системі, а також пришвидшується нагрів приміщення.

Принцип дії системи водяного опалення

Систему водяного опалення сміливо можна назвати одним із найгеніальніших винаходів 19 століття. Гаряча вода підіймається вгору висхідним потоком. У замкнутій системі трубопроводу місце переміщеного обсягу гарячої води займає потік холодної води. Постійний нагрів рідини забезпечує її безперервний рух, в результаті чого тепло від джерела енергії через стінки трубопроводу надходить в навколишній простір.

Основною рушійною силою, що створює циркуляцію теплоносія в трубопроводі, є природна конвекція. Вода сама рухається по колу в трубопроводі. Така система опалення називається самопливною.

Рух води в трубопроводі системи опалення схожий за принципом на біг з перешкодами. Ними в опалювальній системі виступають радіатори, при проходженні крізь них швидкість водяного потоку падає, а отже, знижується інтенсивність тепловіддачі. Гаряча вода, втрачаючи швидкість руху, застоюється в приладі опалення, вистигає та охолоджує його поверхню. Холодний радіатор – неефективний.

Щоб надати прискорення руху теплоносія, в трубопровід вмонтовують циркуляційний насос. Опалювальні системи з примусовим рухом теплоносія у порівнянні з самопливними більш економні та ефективні. Їхнім єдиним недоліком є залежність від джерела електричної енергії.

Піч з теплообмінником чи котел?

Піч з теплообмінником чи котел?

Повернімося до генераторів тепла, що працюють на дровах. Це можуть бути різні печі з теплообмінниками або дров'яні котли.

Цегляні або кам’яні печі доволі великі та масивні, адже призначені для акумуляції теплової енергії та подальшого її поступового споживання. Тому для них потрібен спеціальний фундамент, відокремлений від основного фундаменту будинку. Для сучасного дров'яного опалення будинку їх практично не використовують.

Натомість можна обрати один з кількох типів конструкцій для спалювання дровами:

Останнім часом популярними стають металеві печі. Вони ефективні тільки в процесі горіння палива, бо у них немає здатності акумулювати тепло. Але металеву піч можна купити з уже вбудованим теплообмінником. Він буде нагріватися та підтримувати безперебійну роботу системи опалення.

Вибір залежить від площі будинку, можливості розміщення опалювальних приладів, бюджету. Також потрібно врахувати наступні фактори:

Для постійно діючої опалювальної системи на дровах все ж краще використовувати твердопаливний котел. Оптимально, якщо він також забезпечуватиме гаряче водопостачання будинку.

Особливості дров'яних печей

Особливості дров'яних печей

Водяне пічне опалення рекомендується облаштовувати тільки в одноповерхових будинках невеликої площі. В цьому випадку його можна зробити самопливним і повністю автономним (без додаткових насосів).

Піч з вогнетривкої цегли важка, дорога та складна в монтажі. Однак у неї вищий ККД, а також нижче ризик замерзання контуру та прориву труб через утворення всередині льоду.

Піч з вогнетривкої цегли

Металеві печі виготовляються зі сталі або чавуну. Переваги:

Недоліки:

Назвати дров'яні печі ідеальним і високоефективним видом опалення складно. Але цей варіант обігріву приватного будинку є найнадійнішим, дешевим і простим в реалізації.

Характеристики котлів на дровах

Характеристики котлів на дровах

На ринку багато всіляких конструкцій котлів. Найефективнішими можна вважати твердопаливні котли тривалого горіння. В результаті подібні котли можуть одночасно опалювати приміщення та підігрівати воду в бойлері непрямого нагріву, а загружати їх потрібно раз ві 8 годин до 24 годин.

Сучасні опалювальні котли для приватного будинку обладнуються системами регулювання температури води у водяному контурі за допомогою термостата. Складніші системи контролю включають примусову подачу повітря та більш точні датчики температури. Малопотужний електричний вентилятор (до 35 Вт), вбудований в систему повітропроводів, дозволяє створити ефект «активного тління», через який паливо спалюється набагато ретельніше. Такі котли вимагають підключення до електроживлення, але дозволяють зекономити близько 10-15% палива.

Переваги:

У такого обладнання є і недоліки, особливо це стосується простих та недорогих моделей, а саме:

Також можна купити котел з автоматичною подачею палива, що працюватиме автономно кілька днів поспіль. Побутові моделі твердопаливних опалювальних котлів дуже компактні, тому можуть встановлюватись у будь-якому приміщенні, оснащеному витяжкою.

Переваги та недоліки дров'яного опалення

Переваги та недоліки дров'яного опалення

Попри великий вибір енергоносіїв, дрова в багатьох випадках – це найдешевший та найдоступніший вид палива з високою тепловіддачею. Додаткова перевага - повна або часткова незалежність від електроенергії.

Ще декілька плюсів:

Головним недоліком можна вважати те, що дров’яне опалення вимагає ручного завантаження. Також дрова повинні зберігатися в окремому приміщенні. Їх вологість не може перевищувати 15-20%, бо це призведе до погіршення показників тепловіддачі. Ступінь вологості деревини можна легко визначити завдяки вологоміру.

Щоб отримати максимум від дров’яного опалення, потрібно насамперед скласти коректну схему. Це стосується не лише елементів підтримки комфортного рівня температури (батарей, радіаторів, труб), але й характеристик котла. Не варто економити на обладнанні. Цей тип палива при класичній схемі горіння швидко віддає теплоту. Тому необхідно використовувати всі фактори, що збільшують тепловіддачу однієї закладки дров.

До того ж при неправильному монтажі та некоректних налаштуваннях, твердопаливний котел може споживати втричі більше палива та горіти на одній загрузці до двох годин, замість обіцяних 6-8, тому підключенням мають займатись професіонали.

Правила безпеки при встановленні дров'яного опалення

Правила безпеки при встановленні дров'яного опалення

Важливо дотримуватися всіх правил безпеки. Вони відрізняються в залежності від того, яке обладнання використовується для опалення. Печі встановлюються в житлових кімнатах, тому там необхідно забезпечити хороший рівень вентиляції. В процесі експлуатації можливе попадання в приміщення чадного газу, а вентиляція необхідна для його своєчасного видалення.

Для водяного опалення на дровах за допомогою котла облаштовують окреме приміщення. Котельня може розташовуватися як у будинку, так і в прибудові. Основні вимоги:

Дров’яні котли, навіть підключені до системи опалення з дотриманням усіх правил безпеки, несуть потенційну загрозу через можливе закипання води всередині чи в трубах. Через це в системі опалення різко зростає тиск, з’являється небезпека вибуху. Тому потрібно обов’язково встановлювати пристрої, які запобігатимуть перегріванню теплоносія:

Не рекомендується самостійно встановлювати опалювальне обладнання будь-якого типу.  Однак і інші типи техніки для обігріву вимагають професійного підходу. Невеликі помилки, не помітні відразу, часто призводять до збоїв в роботі системи, неефективності опалення та навіть до серйозних аварій.

У підсумку вартість професійного монтажу окупається повністю, бо котел не споживатиме паливо надміру та працюватиме максимально ефективно. До того ж ви заощадите чимало часу та сил. Досвідчені майстри встановлять котел за кілька годин, перевірять його, запустять та налаштують.

Компанія «ЕкономТепло» займається твердопаливними котлами з 2006 року. Ми пропонуємо широкий асортимент продукції для облаштування систем опалення та водопостачання, а також повний комплекс послуг «під ключ»: розрахунок, проектування, монтаж і сервісне обслуговування. Завжди готові запропонувати вам великий вибір газових, твердопаливних чи електричних котлів, циркуляційних насосів, радіаторів та запчастин.

 

Наші об'єкти
УСІ ОБ'ЄКТИ (219)
Статті
УСІ СТАТТІ (98)