Системи опалення та теплові насоси "під КЛЮЧ"

+ вентиляція з рекуперацією тепла

+ охолодження та кондиціонування

замовити дзвінок

call header
Кошик
Х
>
>
Двоконтурні газові котли

Двоконтурні газові котли

Завдяки двоконтурним котлам можна не тільки опалювати житло, але і забезпечувати його гарячою водою. Популярність цих універсальних пристроїв пояснюється невеликими розмірами й простотою експлуатації.

Їх можна встановити як у міській квартирі, так і у приватному будинку. Врахувавши технологічні можливості та функціональність найпопулярніших моделей, можна обрати газовий котел, який максимально відповідатиме потребам та технічним вимогам помешкання.

Зазвичай двоконтурні котли являють собою міні-котельні, оснащені всіма необхідними функціями. Сучасні моделі здатні ефективно вирішувати завдання обігріву житлових приміщень та забезпечення мешканців гарячою водою для господарських потреб.

Двоконтурні газові котли Львів

Настінний варіант найбільш практичний і зручний, а наявність автоматики гарантує його надійність. Невелика вага досягається завдяки теплообмінникам з міді, нержавіючої сталі чи біметалічного матеріалу. Замість накопичувальної ємності для гарячої води, як в одноконтурних моделях, у конструкції використовується проточний спосіб підігріву. Для створення необхідного тиску в системі встановлений циркуляційний насос. Всі інші елементи конструкції (датчики, автоматика, основні й запобіжні клапани, газовий пальник) мають невеликі розміри та компактно розміщені всередині корпусу.

Особливості приладів. Чим двоконтурні відрізняються від одноконтурних котлів?

Кількість контурів - одна з базових характеристик котлів. Одноконтурний агрегат нагріває теплоносій, що циркулює по трубах опалення, а для забезпечення гарячого водопостачання (ГВП) потрібно додатково встановити бойлер непрямого нагріву з вмонтованим теплообмінником, а це - зайві витрати та пошук місця для розташування двох приладів. У двоконтурному котлі опалювальна техніка та водонагрівач об’єднані в одну конструкцію, щоб одночасно вирішувати обидва завдання. У двоконтурному котлі окрім первинного теплообмінника є ще додатковий, який призначений для забезпечення ГВП, а також трьохходовий клапан, що керує рухом теплоносія (опалення/гвп).

У кожного котла свій режим роботи, встановлений виробником. Але для опалення механізм дії приблизно однаковий:

У різних котлах цей алгоритм роботи може мати деякі відмінності. При підігріві води для ГВП процес схожий, різниця лише в тому, що пальник включається при відкритті крана гарячої води. При цьому триходовий клапан перемикається і замикає теплоносій всередині котла. Гарячий теплоносій нагріває вторинний теплообмінник, який підігріває проточну воду. Нагрівання припиняється при закритті крана або при досягненні порогового значення. Після того як загасає пальник, циркуляційний насос ще працює, поки не охолоне теплообмінник.

Схема роботи

Схема роботи двоконтурних газових котлів

Прилад складається з таких елементів:

  1. Пальник. Є головним модулем опалювального котла, розміщується у камері згоряння. Завданням пальника є нагрівання теплоносія і вивільнення теплової енергії для контуру ГВП. Щоб точно підтримувати необхідну температуру, цей елемент оснащується системою автоматичного управління горінням.
  2. Камера згоряння. Буває відкритого або закритого типу. Закриті конструкції комплектуються вентилятором, який здійснює подачу повітря і відведення диму.
  3. Циркуляційний насос. Відповідає за створення примусового руху теплоносія всередині опалювальних труб і за ефективність роботи ГВП.
  4. Триходовий клапан. Завдяки цьому пристрою котел має можливість перемикатися на функцію підігріву води для гарячого водопостачання.
  5. Основний теплообмінник. Завдяки йому забезпечується підігрів води, яка згодом надходить в опалювальні труби.
  6. Вторинний теплообмінник. Відповідає за нагрів води для ГВП.
  7. Автоматичні прилади. Забезпечують контроль параметрів роботи обладнання, стежачи за рівнем нагріву теплоносія і води. Дають можливість коригувати роботу пальника, управляти різними вузлами, підтримувати полум'я, фіксувати проблеми тощо.

Простір внизу корпусу призначений для відводів комутації опалювального контуру, гарячого і холодного трубопроводу, газової підводки.

Деякі модифікації газових двоконтурних котлів комплектуються спареними теплообмінниками, їх принцип роботи при цьому не змінюється.

Схема роботи пристрою досить проста та заснована на прогріванні теплоносія за допомогою теплообмінного елемента, встановленого в камері згоряння. Регулюється усе автоматичним блоком управління.

Про те, що потрібно обігріти приміщення, система дізнається через кімнатний датчик температури. Коли показник знижується, сигнал від датчика надходить системі. У роботу включається циркуляційний насос, який починає відводити воду зі зворотного патрубка, утворюючи тим самим область зниженого тиску в системі. Прогрітий теплоносій починає надходити в труби, заміщаючи недостачу води та компенсуючи розріджений тиск.

Для того, щоб підігріти воду в теплообміннику, одночасно з насосом автоматично включається пальник. Коли вода в системі нагрілася до конкретного рівня, датчики температури посилають сигнал про зниження активного функціонування пальника. Подача газу зменшується, а котел залишається в режимі очікування. Коли ж температура знизиться, автоматичне керування знову дасть сигнал для відкриття клапана подачі палива, щоб агрегат відновив обігрів приміщень. У такій системі теплоносій рухається по замкнутому контуру, тому наліт не утворюється.

У випадку з малим контурним кругом, в якому вода поповнюється з водопровідної системи постійним припливом, рекомендовано встановлювати фільтри для очищення, щоб різні домішки не осідали в патрубках.

Види двоконтурних газових котлів

Види двоконтурних газових котлів

Газове опалення сьогодні найпоширеніше, тому за наявності магістрального газопроводу та інших технічних можливостей встановлення двоконтурного котла повністю забезпечить будинок або квартиру і теплом, і гарячою водою.

За способом установки всі двоконтурні газові котли можна розділити на підлогові та настінні. Перші зазвичай потужніші, мають більшу вагу та розміри, тож для їх встановлення потрібно виділити чимало місця. При цьому кожен виробник висуває свої вимоги до розміру приміщення, наявності вентиляції, віддаленості до стелі тощо. Настінні моделі є більш компактними і можуть без проблем встановлюватись на кухні.

Як настінний, так і підлоговий двоконтурний газовий котел включає три основних модулі: пальник, теплообмінник і автоматику управління. Щоб зрозуміти, яку модель обрати, потрібно звернути увагу на ряд характеристик: потужність, спосіб установки, тип камери згоряння та пальника тощо.

Теплообмінники бувають двох видів:

Системи з роздільним теплообмінником вважаються надійнішими. Це пов'язано з роздільним принципом циркуляції теплоносія. Система опалення є замкнутою, теплоносій циркулює по колу, а значить, утворення накипу мінімальне. Для ГВП нагрівається проточна вода, накипу утворюється більше, тому ця частина теплообмінника частіше вимагає ремонту або заміни. У бітермічному окремо замінити елементи не вдасться, доведеться одразу міняти весь теплообмінник. Тож заміна обійдеться дорожче.

При виборі двоконтурного котла слід також звернути увагу на матеріал, з якого виготовлено теплообмінник. Це може бути:

Найпопулярнішими є двоконтурні газові котли з мідним теплообмінником. До недоліків можна віднести високу хімічну активність та низьку температуру плавлення. Проте у сучасних моделях ці недоліки компенсуються: за перегрівом стежить автоматика котла, а для нейтралізації хімічної активності використовуються хімічно нейтральні матеріали в системі опалення, наприклад труби з поліпропілену або зшитого поліетилену.

атмосферні газові пальники

У настінних газових котлах встановлені атмосферні газові пальники. Вони бувають трьох видів і розрізняються за способом управління полум'ям:

Автоматика – ще один неодмінний елемент газових котлів, який забезпечує безпечну роботу та дозволяє змінювати режими. Вона постійно відстежує такі ключові параметри:

Котел не ввімкнеться, якщо хоча б один з параметрів не в нормі. Крім того, автоматика виконує ще ряд додаткових функцій:

Ці функції присутні у більшості двоконтурних газових котлів, але є й моделі зі специфічними опціями, наприклад з можливістю підключення сонячних батарей, системи теплої підлоги тощо.

Переваги та недоліки

Переваги та недоліки газових котлів

До незаперечних переваг двоконтурних газових котлів відносяться:

Головні недоліки:

Газовий двоконтурний котел буде однаково ефективним для використання у квартирі та в будинку. Це недорогий спосіб організувати не тільки опалювальну систему, а й гаряче водопостачання на відміну від одноконтурного котла, для якого доведеться окремо монтувати спеціальний бойлер на воду.

Як обрати відповідний котел?

Як обрати відповідний котел?

Автономне газове опалення буде ефективним й економним лише тоді, коли при його проєктуванні та монтажі враховуватимуться і технічні нюанси, і побутові потреби мешканців. Газовий котел є ключовим елементом системи автономного опалення, тому ще на стадії проєкту слід визначитися з типом обладнання. Один з ключових моментів вибору – це визначення необхідної потужності. Для цього враховуються тепловтрати кожного приміщення. До уваги беруться:

Розрахунок необхідної потужності краще довірити фахівцям, як і технічні нюанси, адже головними критеріями вибору будь-якого газового котла є його надійність і безпека. Відповідають цим вимогам лише агрегати, що виготовлені в заводських умовах, пройшли систему контролю та мають гарантію від виробника. Тому обирати слід тільки сертифіковані пристрої, яким за потреби буде надано якісне сервісне обслуговування з наявними запчастинами та оперативним ремонтом.

У компанії «ЕкономТепло» фахово підберуть котел будь-якої цінової категорії так, щоб він ефективно виконував свої функції. Компанія спеціалізується на сучасних та альтернативних системах опалення й водопостачання на базі теплових насосів, газових чи електричних котлів. Тут можна замовити системи теплої підлоги, радіаторне опалення, теплі стіни  тощо.

Наші об'єкти
УСІ ОБ'ЄКТИ (219)
Статті
УСІ СТАТТІ (98)