Системи опалення та теплові насоси "під КЛЮЧ"

+ вентиляція з рекуперацією тепла

+ охолодження та кондиціонування

замовити дзвінок

call header
Кошик
Х
>
>
Перегрів сонячного колектора: причини, наслідки та методи запобігання

Перегрів сонячного колектора: причини, наслідки та методи запобігання

Нагрівання сонячного колектора зазвичай відбувається при постійному сонячному випромінюванні і, як наслідок, це спричиняє нагрівання теплоносія і побутової води. Якщо вчасно не забрати тепло з колектора за допомогою теплоносія, його температура може значно піднятися. Температура колектора може сягнути 500 ºС і вище.

Такий рівень нагрівання відбувається в основному тоді, коли продуктивність сонячної системи значно перевищує споживання гарячої води. Більше того, звичайна сонячна система, в такому випадку, переходить в стан стагнації, теплоносій закипає, утворюючи «парову пробку», яка не дозволяє теплоносію циркулювати доти, доки вона не самоусунеться. Іншими словами, перегріта сонячна система починає працювати лише в тому випадку, якщо теплоносій з пароподібного стану перейде в рідкий – зконденсується. Зазвичай конденсація відбувається вночі, коли нагрівання колектора сонячними променями припиняється.

Часта стагнація сонячної системи завдає чимало незручностей користувачам. Таким чином, якщо вода в акумулюючій ємності вже на початку дня нагрілася до граничної температури і більше не може приймати тепло, вироблене сонячними колекторами, контролер зупиняє циркуляцію теплоносія. Колектор перегрівається і стагнує.

Якщо після цього Ви використовуєте підготовлену гарячу воду і потрібне додаткове нагрівання води в бойлері, то це стане можливо тільки після конденсації теплоносія в колекторі. Швидше за все, сонячна система зможе далі гріти воду лише на наступний день вже після нічної конденсації. Таким чином у нас є сонячна система з високою продуктивністю, але нам доведеться користуватися електронагрівачем або іншим джерелом тепла для приготування гарячої води, оскільки сонячна система тимчасово перебуває в неробочому стані.

Перегрівання сонячних колекторів також впливає на стан теплоносія. Через перегрівання навіть найбільш якісний теплоносій втрачає свої робочі характеристики, і тому ефективність сонячної системи відчутно знижується. Також можливим є утворення грудок, які в подальшому дуже важко усунути.

Є кілька способів запобігання перегрівання сонячних колекторів. Найпопулярніші з них:

Наші об'єкти
УСІ ОБ'ЄКТИ (219)
Статті
УСІ СТАТТІ (98)