Системи опалення та теплові насоси "під КЛЮЧ"

+ вентиляція з рекуперацією тепла

+ охолодження та кондиціонування

замовити дзвінок

call header
Кошик
Х
>
>
Як правильно вибрати бойлер: корисні поради

Як правильно вибрати бойлер: корисні поради

Бойлери відрізняються такими основними характеристиками:

1. Тип нагріву. Бойлер може нагріватися:

  1. За допомогою електричного тену
  2. За допомогою внутрішнього теплообмінника (водонагрівач непрямого нагріву)
  3. За допомогою внутрішнього теплообмінника + електротену. Цей тип називається комбінованим.

Порада:

2. Об’єм. За своєю суттю бойлер – це резервуар, в якому зберігається і нагрівається вода. Тому потрібно правильно вибрати об’єм, який варіюється від десятка до сотень літрів.

Порада:

Варіанти для квартири:

Варіанти для приватних будинків:

Тут прийнято рахувати хоча б 50-75л на одну особу. Тобто: якщо сім’я з 4 осіб, то бойлер потрібно підбирати від 200-300л.

З таким об’ємом можна вмиватися не тільки в душі, а й сміло приймати ванну. Хоча для деяких ванн і цього об’єму буде замало.

3. Форма. Найчастіше зустрічаються бойлери-діжки. Вони прості у виготовленні та монтажі, представлені у великому асортименті та порівняно недорогі. Але є два мінуси – такий водонагрівач складніше вписати в інтер'єр і він займає багато місця.

Прямокутні бойлери більш сучасні і ергономічні. Можна підібрати відтінок корпусу під іншу побутову техніку або меблеві фасади. Такий водонагрівач легко встановити в нішу, але коштує він дорожче, а асортимент менший.

4. Покриття бака. Нержавіюча сталь – універсальний матеріал. Вона не така міцна, як емальована, тому гірше переносить гідравлічні удари. Але зате вона менш чутлива до корозії, а покриття не тріскається і не відшаровується при поганій якості води. Нержавійка служить від 10 років, а після пасивації – ще довше. Слабке місце такого бойлера – шви. При зварюванні хром, що забезпечує захист від корозії, випаровується.

Емаль добре витримує навантаження. Є моделі з більш дорогим напиленням: сріблом, титаном, склокерамікою. Спеціальний склад захищає сталь від руйнувань. Шви в таких бойлерах надійно захищені. Емаль обволікає поверхню, подібно сітці, і підлаштовується під температурні перепади. Але при цьому вона може тріскатися згодом. А водонагрівачі з багатошаровим покриттям коштують дорожче.

Скляне покриття майже не використовується. Воно добре тримає тепло, але занадто чутливе до механічних впливів.

5. Електронагрівачі. Мокрі ТЕНи встановлені всередині резервуара і нагадують кип'ятильник. Їх переваги – простота, доступність і ефективність. Недоліки – утворення відкладень і необхідність стежити за якістю води.

Сухі ТЕНи не контактують з рідиною і закриті спеціальної колбою або кожухом. Такий агрегат безшумний, не чутливий до якості води, добре виробляє тепло і довго остигає. Він більш технологічний, але коштує дорожче.

6. Час нагріву

Проточні водонагрівачі прогрівають воду відразу, без довгого очікування. Вони компактні, але споживають багато електрики і не можуть дати таку стабільність, тобто прогрівають воду не так рівномірно.

Час нагріву бойлерів залежить від їх об’єму та потужності електротену або внутрішнього теплообмінника. Це може бути і 15 хвилин, і 3 години. В середньому, електричний тен потужністю 2 кВт нагріє 100 літрів води (з 10ᵒС до 40ᵒС) за 1 годину 45 хвилин. Якщо це був би бойлер з внутрішнім теплообмінником, призначений спеціально для теплових насосів, то 100 л води було б нагріто з 10ᵒС до 40ᵒС приблизно за 20-25 хвилин.

А якщо у вас залишилися інші питання щодо вибору водонагрівача – на них з легкістю дадуть менеджери нашої компанії «ЕкономТепло»!

Наші об'єкти
УСІ ОБ'ЄКТИ (219)
Статті
УСІ СТАТТІ (98)