Системи опалення та теплові насоси "під КЛЮЧ"

+ вентиляція з рекуперацією тепла

+ охолодження та кондиціонування

замовити дзвінок

call header
Кошик
Х
>
>
Економні газові котли

Економні газові котли

Ціль власників будинків або квартир, що намагаються встановити у себе ефективну систему опалення, цілком зрозуміла. Ощадливе ставлення до енергоресурсів стає світовим трендом, і наша країна - не виняток. Тож система опалення має бути продуктивною, надійною, з довгим терміном служби, а головне – економною, адже вартість газу неухильно зростає.

Більшість сучасних газових котлів мають досить високий ККД (коефіцієнт корисної дії), який перевищує 90%, економними ж вважаються моделі від 95% і більше. На ринку такого обладнання теж достатньо від різних виробників. Але вибрати найекономніший газовий котел лише за його технічними характеристиками не вийде, бо слід враховувати й інші фактори, зокрема умови, в яких передбачається його експлуатація.

Від чого залежить економність котла?

Котел - це пристрій, в якому при спалюванні газу відбувається виділення тепла, яким і нагрівається теплоносій. Але принцип роботи у нього такий, що не вся отримана енергія дістається теплоносію і направляється в систему опалення будинку.

В результаті горіння, яке є звичайною хімічною реакцією, відбувається виділення вуглекислого газу і конденсація води, для випаровування якої використовується частина отриманої теплової енергії. В результаті при горінні газу певна частина тепла видаляється з системи за допомогою димоходу. Тож винайти газовий котел, що зміг би все тепло віддавати носію неможливо, але наблизитися до ідеалу дозволяє скорочення тепловтрат, необхідних для відводу продуктів горіння і випаровування конденсату. У цьому випадку, за законом збереження енергії, заощаджене тепло піде на обігрів будинку. Отже, чим ближче ККД приладу до 100%, тим він працює ефективніше, а значить і економніше.

Кількість втраченого тепла показує температура димових газів. Якщо на виході з патрубка дим нагрівається до 200 градусів і більше, то даний агрегат не рахується економним. Оптимальною вважається температура в межах 100-150 градусів Цельсія.

Від чого залежить економність котла?

Для того щоб правильно вибрати газовий котел для конкретних умов, спочатку потрібно зрозуміти, як виходить і розподіляється теплова енергія при згорянні газу. Теплотворна здатність газу, що йде на опалення, повинна відповідати нормативним вимогам. Звісно, за це відповідають не споживачі, а газопостачальні організації, але тільки якісне паливо дозволить котлу досягти проєктного ККД.

Теплотворна здатність палива - це показник, який визначає кількість тепла, що виділяється при спалюванні одиничного обсягу газу. ККД приладу показує частину корисної теплоти згорання використовуваної при різних режимах опалення і гарячого водопостачання (ГВП). Ефективність і економність - взаємозалежні величини: чим повніше використовується газ, тим нижчі питомі витрати на вироблення одиниці тепла, а отже, менше коштів витрачається на купівлю палива.

Економний котел для опалення повинен спочатку повністю і якісно спалити природний або скраплений газ, а звільнену енергію ефективно спрямувати на підвищення температури в системі опалення. В реальних умовах процеси горіння та теплопередачі мають свої нюанси:

  1. Для повного спалювання палива та отримання максимальної потужності потрібно буде змішати газоповітряну суміш у співвідношенні 1 до 10, що під силу не всім теплогенераторам.
  2. Реакція окислення метану відбувається з виділенням СО2 і води, яка миттєво випаровується, забираючи частину тепла, що утворюється при згорянні палива.
  3. Розігріті продукти горіння не в змозі віддати всю свою температуру теплоносію, оскільки частину її забирають гази, що йдуть в димову трубу. Об’єм цих втрат залежить від конструкції пристрою й газоповітряного тракту.

Для горіння потрібен кисень, тому продуктивність і ефективність газових котлів пов'язана і з його надходженням. Якщо продукти горіння швидко не виводяться, то продуктивність агрегату падає, тому в будинку потрібно організувати хорошу вентиляцію.

Теплова енергія витрачається на такі фізичні процеси:

  1. Нагрівання теплоносія.
  2. Нагрівання елементів конструкції.
  3. Тепловтрати.

Тож економічні газові котли - це ті, які швидше нагрівають воду, довше зберігають тепло, а їх вихідні гази мають нижчу температуру. Виконувати свою роботу вони мають у два етапи: збільшувати теплову енергію до максимальних значень, а потім розподіляти її за заданими параметрами.

Порівняння різних типів котлів

По матеріалу теплообмінника розрізняють мідні, чавунні та агрегати з нержавіючої сталі. Найбільшою тепловіддачею відрізняються мідні, дозволяючи значно знизити витрати палива.

Існують газові котли з такими типами пальників:

Економнішим вважається останній тип пальників, завдяки здатності плавно переходити на різні рівні потужності.

Порівняння різних типів котлів

Котли також можуть бути енергозалежними або автономними (повністю працювати без світла). Перші мають закриту або відкриту камеру згоряння і примусову подачу теплоносія за допомогою циркуляційного насосу з електроживленням. До цього класу належить більшість різновидів настінних пристроїв.

підлоговий газовий котел відкритого типу

Другий тип - підлоговий газовий котел відкритого типу, що працює на природній (атмосферній) вентиляції. Він значно потужніший, складнішої конструкції та має великі розміри. Цей тип котлів має нижчий кофецієнт корисної дії, аніж попередній.

У моделях із закритою камерою турбованого типу застосовується принцип регулювання інтенсивності горіння або його плавного перемикання на меншу потужність. Ще одна перевага даних котлів - можливість монтажу коаксіального димоходу. Він відрізняється від традиційного тим, що його можна вивести горизонтально через зовнішню стіну, а не вертикально через дах.

Різновидом турбованих котлів є конденсаційні із замкнутим контуром теплообмінника, який розташовується навколо пальника. В конденсаційних котлах крім водяного теплоносія додатково виробляється паровий. Ці котли дорогі, але менше витрачають палива на вироблення одиниці теплової енергії, тож мають невеликий термін окупності. До того ж низька температура вихідних газів збільшує термін служби димохідних труб, що знижує витрати на обслуговування опалювальної системи. У цих моделях вдається повернути в опалювальну систему будинку енергію, яка втрачається на випаровування водяної пари, дозволяючи котлу досягати 96-98% ККД. Виробники конденсаційних газових котлів вказують ККД понад 100%. Це через те, що до реального коефіцієнту, який не перевищує в найдорожчих моделях 98%, вони додають відсоток тепла, що відбирається від продуктів горіння.

конденсаційний газовий котел

Наступний момент стосується експлуатації двоконтурних котлів, що забезпечують будинок не тільки теплом, але і гарячою водою. В цьому випадку об'єктивних втрат для газу немає, але для тепла є. Через особливості роботи таких апаратів при відборі гарячої води припиняється вироблення тепла. В результаті починає охолоджуватись теплоносій. Мешканці будинків з великою опалювальною системою цього не відчують, бо до повернення в котел теплоносій проходитиме довший шлях. Якщо ж опалювальна система коротка, то повернувшись до теплообмінника, теплоносій не отримає тепла, а значить в приміщенні стане прохолодніше.

Важливо зазначити, що економні газові котли не працюють постійно. Автоматика здатна вибирати оптимальний режим роботи залежно від зовнішніх погодних умов і температури в приміщеннях. Таке терморегулювання знижує споживання енергоносіїв і береже ресурс обладнання. Крім автоматики, що адаптується до погоди, можна встановлювати програматори щоденного і щотижневого циклу. Котел при цьому можна налаштувати на зниження потужності в нічний час або на період, коли в помешканні ніхто не живе.

Отже, найефективніше працюють пристрої, що мають модульні пальники, систему примусового нагнітання повітря та додатково обладнані електронним управлінням. Найкращі показники по використанню тепла мають конденсаційні котли, які працюють на водяній парі.

Який котел краще обрати?

Який котел краще обрати?

Першочергово потрібно взяти до уваги такі чинники:

  1. Високий ККД. Чим він вищий, тим менше потрібно газу на створення теплової енергії. Ціна теж прямо пропорційна, але заощадивши на вартості котла, доведеться потім більше платити за збільшене споживання газу та електрики, а також за незаплановані ремонти.
  2. Надійність і частота періодичного технічного обслуговування. Якщо доводиться витрачати гроші на ремонт та запчастини, то про яку економію йде мова?
  3. Досконалість конструкції та системи управління. Газові котли економ-класу можуть коштувати вдвічі менше преміальних моделей, але недосконалість вузлів і неякісні матеріали позначаються на працездатності та ефективності. Також перевірте чи є газового котла, який ви плануєте придбати модуляція потужності, адже наявність модульного пальника, системи примусового димовидалення та автоматики знижує витрату газу на 30%.
  4. Спосіб використання виробленого тепла і можливі тепловтрати. Найекономніші газові котли - це ті, які використовують максимум тепла, виробленого пальником. Крім того, важливим є те, наскільки багато тепла виходить через стінки корпусу та як довго зберігають тепло елементи конструкції котла.

Не завжди високий ККД, а тим більше потужність приладу, є гарантією того, що витрати на опалення знизяться, а умови стануть комфортнішими. Не менш важливу роль в системі індивідуального опалення відіграє:

Обов'язково треба враховувати опалювальну площу, для того щоб розрахувати необхідну потужність котла. Якщо у невеликому за площею будинку встановити надто потужний котел, то для підтримки заданої температури він буде частіше включатися і вимикатися, що призведе до втрати частини тепла. Збільшення кількості запусків найбільше позначається на дорогих частинах котла - газовому і триходовому клапані, циркуляційному насосі, вентиляторі. Водночас недостатньо потужний агрегат буде працювати в посиленому режимі й теж швидко вийде з ладу. Найкраще довірити розрахунок фахівцеві, завдяки цьому в майбутньому можна заощадити на експлуатації.

Велике значення для енергоефективності системи має виконання правил експлуатації газових котлів та правильне налаштування їх роботи. Якщо об'єкт опалення та теплові мережі не будуть підготовлені належним чином до зимового періоду (теплоізоляція, чистка тощо), витрати зростуть незалежно від того, наскільки технічно досконалою буде модель котла. Дефекти системи можуть тривалий час залишатися непомітними, але невпинно збільшуватимуть витрати газу. Тому система економного опалення – це не лише придбання ефективного агрегату. Важливо, щоб він також відповідав опалювальним характеристиками будинку і підходив до наявної опалювальної системи, а вона у свою чергу регулярно перевірялась.

программатор для газового котла

Котел повинен бути правильної потужності з високим ККД (найкраще - конденсаційний), встановлений в добре утепленому будинку та обладнаний програматором для реагування на зміну температури повітря в опалювальному приміщенні чи на вулиці. Роботу деяких пристроїв можна регулювати по Wi-Fi. Після покупки газового котла бажано встановити стабілізатор напруги. Якщо котел зламається через перепад напруги, обміняти апарат по гарантії не вийде.

Компанія «ЕкономТепло» понад 15 років займається системами опалення та водопостачання «під ключ». Фахівці здійснюють розрахунки, підбір та монтаж обладнання будь-якої складності. В наявності як альтернативні енергоощадні технології (теплові насоси, сонячні батареї), так і ефективні та надійні одно- та двоконтурні газові котли різної цінової категорії. Консультанти швидко підберуть відповідну модель та організують доставку у зручний для замовника час.

Наші об'єкти
УСІ ОБ'ЄКТИ (219)
Статті
УСІ СТАТТІ (98)