Системи опалення та теплові насоси "під КЛЮЧ"

+ вентиляція з рекуперацією тепла

+ охолодження та кондиціонування

замовити дзвінок

call header
Кошик
Х
>
>
Опалення будинку

Опалення будинку

Кожен власник приватного будинку задумується як раціональніше обігріти своє житло. Існує безліч способів, починаючи від традиційної печі та закінчуючи сучасними пасивними будинками, які майже не вимагають витрат енергії. Але що ж обрати? У цій статті ми постараємося відповісти на питання, чим варто керуватися для вдалого вибору.

Сучасні опалювальні системи потрібно розглядати як єдине ціле, де, наприклад, низькотемпературні батареї поєднуються з теплою підлогою та газовим котлом для кращої ефективності. Нерідкість - об'єднання опалення та кондиціонування в одну систему за допомогою теплових насосів, що дозволяє знизити загальні капітальні витрати.

Основні джерела тепла, що використовуються у будинках

Основні джерела тепла, що використовуються у будинках

Варіанти опалення приватного будинку можна умовно розділити на 4 види за джерелом енергії:

В першу чергу потрібно визначитись, який варіант найвигідніший саме для вашого будинку та уже згідно з ним починати проєктувати систему опалення. Розглянемо переваги та недоліки найбільш поширених.

Котли: особливості, переваги та недоліки

Головні параметри опалювального котла - потужність та тип палива. Щоб визначити потрібну потужність, інженери та проектувальники виконують теплотехнічний розрахунок, зважаючи на такі фактори:

Тип палива - другий важливий параметр. Паливо, на якому працює котел, буває рідким (дизельне) чи твердим (кокс, пелети, дерево, вугілля) також можна використовувати електрику чи газ (магістральний або балонний).

Газові

Якщо ваш будинок або котедж підключений до системи газопостачання, найпростішим рішенням буде встановити газовий котел. Даний енергоносій має високий рівень ККД, що в сучасних моделях котлів становить близько 92-107 %.

За способом монтажу газові котли можна розділити на:

По функціональності вони поділяються на:

Для виготовлення теплообмінників можуть використовуватись різні матеріали:

Зазвичай, у настінних котлах встановлюють легкі мідні теплообмінники, а в підлогових моделях - зі сталі чи чавуну.

Переваги газових котлів:

Недоліки газових котлів:

Основним недоліком газу є нестабільність його ціни та невідомість якою вона буде в майбутньому.

Твердопаливні

Дрова або вугілля - перше, що спадає на думку, як альтернатива газу. Безперечно, у даного способу багато плюсів. Твердопаливні котли генерують тепло від спалювання викопних видів палива або деревних відходів. В залежності від моделі вони можуть працювати на нафтопродуктах, торф'яних брикетах, дереві, бурому чи кам'яному вугіллі, коксі, пелетах.

Переваги опалення твердопаливним котлом:

Якість палива можна регулювати самостійно, обираючи, що, де та за скільки купувати. Проте є у цієї технології й недоліки:

Сам котел коштує недорого, проте якщо додати вартість усіх необхідних додаткових аксесуарів, що зроблять його таким же зручним у використанні як газовий чи електричний, то ціна зросте в декілька разів.

Електричні

Неможливість газифікувати приватний будинок нерідко зупиняє навіть на 90 % завершені проєкти, але альтернатива у вигляді електричного котла легко розв’яже проблему опалення, хай дещо дорогою ціною. Зате електрокотли безшумні, екологічні, безпечні та невибагливі в роботі. Все, що їм потрібно - безперебійна подача електроенергії.

Це достатньо прості пристрої. Основними елементами є:

Замість ТЕНів, дуже чутливих до накипу, через що мають недовгий термін експлуатації, у сучасних моделях вода нагрівається за допомогою електродів або електромагнітної індукції. Такі моделі здійснюють нагрів теплоносія дуже швидко, відрізняються високою пожежною безпекою та ефективністю (ККД близько 99 %), проте через високу вартість споживачі часто обирають звичайні котли на ТЕНах.

Переваги електрокотлів:

Недоліки:

Зекономити електроенергію можна, встановивши програматори, які підтримуватимуть температуру в приміщенні за визначеним графіком.

Теплові насоси. У чому їхня перевага?

Теплові насоси. У чому їхня перевага?

Тепловий насос - це низькотемпературне джерело тепла. Ідеальною для нього буде температура води, що не перевищує 45 С. Щоб не довелось встановлювати радіатори гігантських розмірів, можна розглянути варіант низькотемпературних батарей або використати найбільш дієву схему тепловий насос + тепла підлога та фанкойли. Також можна використовувати систему теплих стін, забезпечивши в будинку абсолютно безшумне комфортне опалення та кондиціювання.

Принцип опалення тепловим насосом полягає в тому, що при використанні незначної кількості електроенергії, він переносить тепло з повітря, води або ґрунту в будинок. Тому є три типи теплових насосів:

Ефективність роботи такого обладнання в рази вища. Вона становить не 70-98 %, а 300-500 %. Тому існує спеціальний коефіцієнт СОР: якщо він становить, до прикладу, п’ять, то це означає, що з 1 кВт електрики тепловий насос зробить 5 кВт тепла.

Головна перевага теплового насоса (окрім економії грошей за комунальні послуги) полягає в тому, що його можна встановити як в нову систему опалення на етапі будівництва котеджу, так і в діючу. Але цим повинен займатися професіонал, оскільки важливо підібрати модель теплового насоса відповідної продуктивності. Тільки так його робота буде справді ефективною.

Переваги:

Недоліки теплових насосів:

Теплові насоси – найефективніша заміна традиційних котлів, вони повністю автоматизовані, успішно працюють як модернізація раніше встановленого котельного обладнання або як самодостатня система опалення та кондиціонування.

Які системи опалення можна використовувати у будинку?

Централізована система опалення, що заснована на використанні проміжного теплоносія, складається з:

Найбільш ефективною для приватного будинку є водяна система, в якій теплоносієм виступає вода.

Тепла підлога

Тепла підлога в будинку

Вода циркулює по прокладених у підлозі трубах та віддає тепло, що випромінюється через підлогове покриття (керамічна плитка, ламінат, лінолеум тощо) в приміщення. Ефективність водяної теплої підлоги висока, до того ж такий вид опалення є надзвичайно економним (витрати можна знизити на 20-30%). Яким чином? Усе завдяки температурі циркулюючої рідини, яка, зазвичай, не перевищує 30-50 С. Цього цілком досить для створення комфортного мікроклімату, адже тепла підлога є суцільною конвективною поверхнею, що випромінює тепло, швидко прогріваючи повітря в приміщенні до оптимальної температури.

Прогрів повітря відбувається таким чином, що внизу температура становить 22-24 С, на рівні голови - 18-20 С, а під стелею не відбувається непотрібних тепловтрат. Така схема сприяє комфорту та здоров'ю.

Переваги теплої підлоги:

Перед проектуванням та монтажем водяної теплої підлоги, з огляду на її низькотемпературний режим, необхідно подбати про зниження тепловтрат в приміщенні. Для цього, можливо, доведеться утеплити стіни або встановити додаткові радіатори, але це дозволить створити комфортні умови та підвищити ефективність обігріву.

Недоліки:

Водяна тепла підлога енергоефективна, невибаглива та безпечна, а її основний недолік - вартість монтажу - окупається за кілька сезонів.

Теплі стіни

Вибираючи систему опалення, багато хто замислюється про використання нових технологій, серед яких одна з найпопулярніших - теплі стіни. У такому приміщенні не видно жодних опалювальних комунікацій, але створюється ідеальна атмосфера.

Позитивні моменти технології очевидні:

Однак у такої системи є певні недоліки:

Щоб скорегувати мінуси, теплі стіни можна використовувати як додаткову систему опалення, а не як основну.

Радіатори опалення (низькотемпературні батареї)

Радіатори опалення (низькотемпературні батареї)

Найважливішим завданням розвитку технологій є підвищення енергоефективності. Для вирішення цього завдання в системах опалення зменшують необхідну робочу температуру теплоносія. Внаслідок цього забезпечується значна економія, знижується обсяг шкідливих викидів в атмосферу, а також з’являється можливість застосувати альтернативні види обладнання - теплові насоси або конденсаційні котли.

Сьогодні для низькотемпературного опалення можна використовувати й радіатори. Для цього низькотемпературні батареї повинні відповідати певним вимогам, наприклад, забезпечувати високу теплопровідність металу та максимальну конвективну здатність.

Виділяють наступні види радіаторів:

Алюмінієві радіатори першими привертають до себе увагу в магазині завдяки гарному вигляду та різноманітному стильному дизайну. Такі батареї відрізняються високою тепловіддачею, мають невелику вагу та швидко нагрівають приміщення.

Переваги:

Недоліки:

Плануючи встановлення алюмінієвих батарей, систему опалення треба проєктувати таким чином, щоб здійснювалося автоматичне скидання повітря. Якщо ж радіатори монтуються в уже наявну систему опалення, то на кожен опалювальний прилад треба встановити клапан.

У виробництві біметалевих радіаторів використовується два види металу: сталеві або мідні труби знаходяться всередині алюмінієвого корпусу. Біметалічні радіатори розроблялися спеціально для систем центрального опалення, тому витримують потужні гідроудари. Тож їх використання в приватних будинках не зовсім доцільно через відносно високу ціну та відсутність потужних гідроударів. Батареї такого типу мають невелику вагу, а їх форма забезпечує високу тепловіддачу, деякі моделі покриті антикорозійною ґрунтовкою зовні та всередині. Термін служби до 40 років.

Переваги:

Недоліки:

Сталеві радіатори підходять для малоповерхових будинків або котеджів з автономною системою опалення. Серед переваг можна виділити високу тепловіддачу, малу вагу та оптимальну вартість..

Переваги:

Недоліки:

На що звертати увагу при виборі?

На що звертати увагу при виборі?

Для облаштування ефективної системи опалення недостатньо визначитися з джерелом тепла, приладами та типом теплопроводу, важливо також з'єднати всі ці елементи в єдину відмінно працюючу систему. Треба забезпечити:

Реалізується дана концепція шляхом вибору ідеальної схеми укладання теплопроводів, щоб комплектуючих знадобилося якнайменше (це здешевлює та спрощує монтаж і подальше обслуговування), а теплова ефективність була ідеальною в усіх приміщеннях.

Вибором схеми має займатися професіонал. Це дозволить уникнути зайвих витрат, пов'язаних з монтажем системи опалення, а також з її неефективною роботою. Замовити розрахунок опалення будинку у Львові можна на сайті «ЕкономТепло». Інженер-теплотехнік компанії врахує:

На підставі цих даних виконуються всі розрахунки, фінансове та технічне обґрунтування проєкту. В результаті підбирається ідеальне рішення для конкретного будинку.

Наші об'єкти
УСІ ОБ'ЄКТИ (219)
Статті
УСІ СТАТТІ (98)